Azok az emberek, akik nem vetik meg a dióféléket, biztosan többször látták már a szupermarketek polcain a kicsi, tetszetős, de nagyon drága makadámiát. A a makadámia dió magas áráról szóló teljes cikk a Liked.hu-n olvasható. Ez a különleges csemege gyakran luxustermékként jelenik meg, hiszen ára sokszorosa más népszerű diófélékének. Sokan elgondolkodnak azon, vajon mi indokolja ezt a horribilis árat, és miért kerül ennyibe ez a viszonylag kis méretű termék. Az ár mögötti titkok feltárása segíthet megérteni, hogy valóban átverésről van-e szó, vagy csupán a ritkaság és a termelési nehézségek emelik az értékét.
A makadámia dió termesztése rendkívül időigényes és munkaigényes folyamat, ami jelentősen hozzájárul a magas előállítási költségekhez. Az első termésig akár 7-10 évet is várni kell egy fára, ráadásul a betakarítás is precíz kézi munkát igényel a sérülékeny héj miatt. Ezen felül a kereslet is folyamatosan növekszik világszerte, különösen az egészségtudatos fogyasztók körében, akik értékelik a dió tápanyagtartalmát és jótékony hatásait. Mindezek együttesen magyarázzák, hogy miért kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, ha ebből a prémium csemegéből szeretnénk vásárolni, de az "átverés" szó valószínűleg túlzás, inkább a különleges körülmények ára.

6 órával ezelőtt
3

Angol (US) ·
Magyar (HU) ·