in

15 tény a világ minden tájáról, ami teljesen átírja a világról alkotott képedet

Mindig, amikor már azt hinnénk, hogy a világ nem tud meglepetéseket okozni, kiderül, hogy létezik egy olyan repülő, aminek a szárny-fesztávolsága nagyobb, mint egy focipálya hossza, hogy a világűr illata olyan, mint a dízel és a barbecue keveréke, vagy például, hogy a suttogás rosszat tesz a hangszálaknak.

Liked.hu-nál most ilyen és ehhez hasonló érdekes, és egyben roppant szórakoztató tényeket gyűjtöttünk össze, amiket valószínűleg alig vársz majd, hogy megoszthasd a barátaiddal.

1 Jelenleg körülbelül 10 trillió rovar él a bolygón. Egy egy szám, amiben 19 nulla van.

A bolygón élő élőlények körülbelül 80%-át a rovarok adják. Különböző források szerint csak a bogarak, pillangók és szúnyogokból körülbelül egymillió faj él a bolygón. A tudósok számításai szerint egy adott pillanatban 10 trillió, vagyis 10 000 000 000 000 000 000 rovar mászik, kúszik vagy repül a Földön.

2 Akik fekete-fehér televízión nőttek fel, az álmaikat is fekete-fehérnek látják.

A tudósok régóta keresik rá a választ, hogy vajon mi határozza meg, hogy fekete-fehérben vagy pedig színesben látjuk az álmainkat, és nemrég egy tanulmány feltárta, hogy azok az emberek, akik a színes tévék és monitorok megjelenése előtt nőttek fel, az álmaikat is gyakran fekete-fehérben látják.

3 A térképen található leghosszabb név 85 betűből áll.

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. Így hívják azt a 305 méter magas dombot, ami Új-Zélandon található. Jelentése körülbelül ennyi: „A hegycsúcs, ahol Tamatea, a nagy térdű ember, aki megmássza a hegyeket; a világjáró, aki átutazott itt, fuvolán játszott szerelmének.”

4 Az ókori Egyiptom óta léteznek terhességi tesztek.

A nők már 3500 évvel ezelőtt is szerették volna tudni, hogy terhesek-e vagy sem. A legrégebbi ezzel kapcsolatos papirusz i.e. 1400-ból származik, ahol a nők búza és árpadarabkákkal készítettek terhességi tesztet maguknak. Meglepő módon az eljárás maga nagyon hasonlított a ma használt terhességi tesztekre, ugyanis vizeletre volt hozzá szükség: ha a vizeletbe mártott gabona csírázni kezdett, akkor az azt jelentette, hogy az illető valószínűleg hamarosan anyuka lesz.

1963-ban egy kísérletet végeztek, ami kimutatta, hogy ez a fajta ősi terhességi teszt egészen meglepően pontos volt, ugyanis 70%-os pontossággal volt képes kimutatni a terhességet. A tudósok úgy vélik, hogy a várandós nők vizeletében megnövekedett ösztrogénszint miatt működhetett a teszt, ez segíthette ugyanis elő a magok csírázását.

5 A hernyó a bábban cseppfolyóssá válik, mielőtt lepkévé válna.

Mindannyiunknak megtanították gyerekkorunkban, hogy a hernyók először bebábozódnak, hogy aztán gyönyörű pillangókká váljanak. Arról azonban ritkábban tettek említést, hogy mi történik ilyenkor a bábban: a hernyók ugyanis durván szólva teljesen megemésztik magukat, és ebből alakulnak ki később a pillangók szemei, szárnyai, antennái, és egyéb szervei.

6 Létezik egy repülő, aminek a szárny-fesztávolsága nagyobb, mint egy focipálya.

118 méteres szárny-fesztávolságával a Stratolaunch nevezetű repülőgép a világ legnagyobb repülőgépe. A gépnek 2 fedélzete, 6 motorja van. Végsebessége körülbelül 850 km/h.

7 Az űr illata olyan, mint a dízel és a barbecue keveréke.

Az űr illata olyan lehet, mint a forró fém, a dízelfüst és a barbecue keveréke. Legalábbis a tudósok erre a következtetésre jutottak a haldokló csillagok kémiai vegyületeinek szaga alapján.

8 A suttogás árt a hangszálaknak.

Ha fáj a torkunk, akkor kézenfekvőnek tűnhet, hogy suttogva beszéljünk másokkal, azonban a valóságban ez nemhogy nem segít, de még árt is. Egy 2006-os tanulmányban a tudósok azt vizsgálták, hogy az alanyoknak hangszálainak mennyire ártalmas, ha suttogva vagy normális hangon beszéltek. Nagy meglepetésre a tanulmány kimutatta, hogy az alanyok 69%-ának hangszálait jobban megterhelte a suttogva beszélés.

Teljes bejegyzés megtekintése:

What do you think?