in

A népszerű kutyafajták 16 problémája, amiről a tenyésztők mélyen hallgatnak

Bár egyik kutya esetében sincs garancia arra, hogy nem fog egészégügyi probléma kialakulni nála élete során, egyes fajták a tenyésztésüknek köszönhetően hajlamosabbak bizonyos betegségekre, mint mások. Ha kezdő gazdik vagyunk, és még sosem volt dolgunk az adott fajtával, akkor érdemes előre tájékozódnunk, hogy milyen problémák merülhetnek fel az adott kutyussal. Ezzel nemcsak komoly összegeket spórolhatunk az orvosi kezeléseken, de az előrelátó és felelős állattartásnak köszönhetően sok esetben el is kerülhetjük ezeket a problémákat.

Liked.hu-nál most 16 népszerű kutyafajtát, és az ő leggyakoribb egészségügyi problémáikat gyűjtöttük össze, melyekre feltétlenül fel kell készülnünk, mielőtt magunkhoz vesszük a kutyust.

1 Labrador

Bármelyik kutya hízhat, de a labradorok különösen hajlamosak az elhízásra. Akárcsak az embereknél, ez a kutyáknál is súlyos egészségügyi problémákat szokott okozni általában. Ennek elkerülése érdekében mindennap intenzív testmozgást kell biztosítanunk a kutyusnak, de célszerű akár hivatásos állatorvoshoz is fordulni, aki optimális étrendet és megfelelő kutyakaja márkát tud javasolni az állatnak.

2 Németjuhász

A németjuhászokhoz hasonlóan sok más nagytestű kutya is ízületi problémákkal küzd, legfőképpen a fajtára nagyon jellemző csípőizületi dysplasia miatt. Ez a betegség nemcsak fájdalmas az állat számára, de a mozgását is képes korlátozni, ami idővel akár oszteoartrózist is okozhat.

3 Husky

A huskyk hajlamosak különféle autoimmun rendellenességre, melyek hatással lehetnek a szemükre, a bőrükre, rosszabb esetben pedig szőrhullást, fekélyeket, glaukómát és szürke hályogot is okozhatnak. Ezeknek a betegségeknek a kezelésénél rendkívül fontos, hogy időben észleljük a problémát, ezért félévente minimum egyszer keressük fel a kutyussal az állatorvosunkat.

4 Brüsszeli griffon

A brüsszeli griffon kutyusok koponyájának szerkezete számunkra nagyon vicces pofának tűnhet, számukra azonban komoly légzési problémákkal jár, ami különösen az erős fizikai igénybevétel esetén akár komoly problémákat is okozhat. Forduljunk állatorvoshoz, ellenőrizzük a kutyus egészségét, és ennek megfelelően bánjunk vele a mindennapokban.

5 Mopsz

A mopsz kutyusok a fejszerkezetükből adódóan alapvetően is erős szemkidülledésben szenvednek, de egy hevesebb játék vagy bármilyen más komolyabb fizikai igénybevétel után a szemgolyójuk akár ki is pattanhat a helyükről. Bármennyire is komolynak tűnik azonban ez a probléma, az állatorvosok jó eséllyel képesek helyrehozni, és a kutyus sem fogja elveszíteni a látását.

6 Csivava

A csivava kutyusoknak nagyon törékeny a csontvázuk, ezért a más kutyák számára ártalmatlan helyzetekben is, például egy magasabb helyről történő ugrás vagy túl erős ölelés közben is képes eltörni a csontjuk. Erre nagyon figyeljünk oda, különösen, ha kisgyermek van a házban, aki esetleg még nem tudja, mennyire erősen lehet ölelni egy állatot.

7 Uszkár

Az uszkárok legsúlyosabb problémája a szembetegségek fokozott kockázata. Hajlamosak a glaukómára, ami először fájdalmat, végül vakságot is okozhat az állatnak. A jó hír azonban, hogy a glaukóma időben történő felfedezése még gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, később azonban már csak műtéti úton lesz erre esély.

8 Walesi corgi

A walesi corgik nagyon aranyosak, azonban súlyos problémákat okozhat nekik, ha hagyjuk, hogy sokat lépcsőzzenek, vagy magasból ugráljanak. Vannak olyan betegségek, mint például a csípőizületi dysplasia, a degeneratív myelopathia, vagy a retina atrófia, melyek akár öröklődhetnek is, ezért fontos, hogy mindig megfelelő tenyésztőtől szerezzük be a kutyust.

Teljes bejegyzés megtekintése:

What do you think?