in

Ezek azok az okok, amik miatt néha szemhéjgörcsünk lesz

Biztosak vagyunk benne, hogy veled is történt már ilyen korábban: beszélgetsz valakivel, és hirtelen „ugrálni” kezd a szemhéjad. Nem tudod, hogy mi történik és miért történik, ahogy azt sem, hogy a partnered vajon észrevette-e az egészet, ezért rendkívül kellemetlenül tud esni. Mint kiderült, a szemhéjgörcsnek több oka is lehet, és nem valami furcsa, tudatalatti flörtölési technikáról van szó.

Liked.hu-nál kíváncsiak voltunk ennek a furcsa görcsnek a lehetséges okaira, mert tudni szerettük volna, hogyan lehet megelőzni vagy legalább enyhíteni, ezért utána olvastunk és ebben a cikkben gyűjtöttük össze, hogy mit találtunk róla.

Hogy hívják ezt a szemhéjremegést?

Az orvosok általában szemhéjrángásnak vagy görcsnek, hivatalosabb néven myokymia-ként hivatkoznak rá. Mint kiderült, ez egy rendkívül gyakori jelenség, amit az orbicularis, vagyis a szemhéj körüli izom remegése okoz.

Nincs olyan embercsoport, aki gyakrabban vagy ritkábban találkozik vele, igazából bárkire bármikor lecsaphat ez a fura görcs, különösen, ha az illető állandó stressz alatt van. Elkerülésének a legjobb módja, ha odafigyelünk rá, hogy mikor és milyen cselekvés után jön ki rajtunk, ezeket pedig megpróbáljuk kerülni a jövőben. Az is fontos, hogy eleget aludjunk, megfelelő legyen az étrendünk és a testmozgást is aktívan végezzük, hiszen ez segít a felgyülemlett feszültség oldásában.

Mik a görcs lehetséges okai

Nincs jól azonosítható ok. A legegészségesebb emberek is találkozhatnak vele, legfőképpen akkor, ha szenvednek a következők valamelyikétől:

fáradtság
szorongás
feszültség
fizikai kimerültség
magas koffeinfogyasztás

A görcsöknek egyéb kiváltó okai, melyek akár súlyos görcsökhöz is vezethetnek:

olyan gyógyszerek szedése, amik topiramát, klozapint vagy flunarizint tartalmaznak
szklerózis multiplex
autoimmun betegség

Vannak más típusú görcsök is

Amikor a görcsök krónikussá és ellenőrizhetetlenné válnak, jóindulatú esszenciális blefarospasmus-nak (BEB) nevezik. Ilyen akkor fordul elő, ha az egyik vagy mindkét szemhéj akaratlanul is becsukódik. Néhány másodperctől akár több órán át is eltarthat.

A myokymiával ellentétben a blefarospasmus a szemhéj jóval erősebb összezáródását okozza, esetenként teljesen blokkolva a látást. Ezek a görcsök már az olyan napi tevékenységek elvégzését is megnehezítik, mint a lépcsőzés, autóvezetés vagy munkába járás. Kiváltó oka mindmáig ismeretlen, de feltételezhetően idegi impulzus okozza.

Létezik továbbá egy úgynevezett félgömgörcs is, ami az arc egyik oldalán található izmok összehúzódását okozza. Előrehaladott esetekben az ilyen görcsök akár több napig vagy hónapig is eltarthatnak. A vizsgálatok alapján ezt a fajta görcsöt a magas vérnyomás okozza, mely hatással van az arc idegrendszerére.

A görcsök megelőzésének és kezelésének módjai

Térjük vissza a szemhéjgörcsre, mely nem okoz fájdalmat és általában ártalmatlan, ám ennek ellenére kellemetlen. A legtöbb esetben nem igényel kezelést, hiszen önmagától is elmúlik, de minden más esetben érdemes orvoshoz fordulni vele. Elkerülésének legjobb módja, ha csökkentjük az életünket érő stresszt, fáradtságot és koffeinfogyasztást.

Aludjunk eleget. A szemhéjak rángatózását általában a túlzott fáradtság okozza. Egy nagy alvás helyreállíthatja a szemhéj működését.
Kerüljük a stresszt. Ha az alvás nem mulasztja el, akkor érdemes odafigyelni az életünket érő stresszhelyzetekre, és lehetőség szerint mérsékelni azokat.
Fogyasszunk kevesebb koffeint. Serkentőhatása miatt a koffein szintén szemhéjgörcsöt okozhat, ezért célszerű csökkenteni a kávé, tea és üdítőitalok fogyaszását.
Hidratáljuk a szemünket. Bizonyos esetekben a száraz vagy irritált szemek vezetnek a szemhéjgörcshöz.

Az ártalmatlan szemhéjgörcsökön túl vannak olyan esetek is, melyek speciális figyelmet igényelnek. Érdemes azonnal orvoshoz fordulni, ha a szemhéjrángás krónikussá válik, vagy az alábbi tünetek bármelyikét tapasztaljuk:

Görcsök, amik néhány hét után sem múlnak el.
A szemhéj teljes lezárása az összehúzódások alkalmával.
Egyéb görcsök az arc különböző részein, a szem kinyitásának vagy becsukásának nehézsége, esetleg a szemhéj vörössége vagy duzzanata.

Teljes bejegyzés megtekintése:

What do you think?