in

Ezeknek a tényeknek az ismerete segít, hogy elkerüld a veszélyt a hétköznapi helyzetekben

Néha a veszély szó szerint a sarkon les ránk, és ha ránk talál, minden másodperc létfontosságú lehet, hogy megmentsük saját vagy szeretteink életét. Ilyenkor minden mozdulatunk kulcsfontosságú, ezért összeállítottunk egy útmutatót a leggyakoribb hétköznapi veszélyhelyzetekhez, ami mindenki számára hasznos utasításokat tartalmaz.

Liked.hu-nál őszintén reméljük, hogy soha senkinek nem lesz szüksége a most következő tanácsokra, de ha mégis, akkor bízunk benne, hogy eszébe jutnak majd ezek a tanácsok és sikerül elhárítania a veszélyt.

9 Ne önts gyújtófolyadékot a nyílt lángba.

A tűzgyújtó folyadékot rendkívül veszélyes közvetlenül a nyílt lángra locsolni, a folyadék sugarán felfutó láng ugyanis berobbanthatja a palackot, komoly égési sérüléseket okozva ezáltal a tűz közvetlen közelében tartózkodó embereknek.

Mindig használj minőségi tűzgyújtó folyadékot.
Viselj tűzálló kesztyűt, vagy legalább egy hőálló konyhai kesztyűt.
A folyadékot még a tűz meggyújtása előtt öntsd a fára vagy a szénre, és várj 2-3 percet, amíg felszívódik.
Használj egy feltekert újságpapírt a tűz biztonságos távolból történő begyújtására.
Ügyelj rá, hogy a tűz lángja semmiképp se legyen 10-15 centiméternél magasabb.

8 Ha megsérülsz, vagy megharap egy állat, azonnal menj tetanusz injekcióért.

A tetanusz bacillus, a tetanusz kórokozója egy rendkívül mérgező toxint termel az emberek számára, mely hatással van az idegrendszerre, görcsöket és bénulást okozva a balesetet szenvedő személynél. A tetanusz bacillus nagyon szívós, általában az emberek és állatok beleiben, ürülékében és a rozsdás szerszámok felületén található. A védőoltásoknak köszönhetően ma már ritkának számítanak a halálos kimenetelű balesetek, de ehhez elengedhetetlen, hogy a súlyos sérülés esetén azonnal felkeressük a legközelebbi kórházat egy tetanuszinjekcióért.

7 Ne ugorj hirtelen a vízbe, ha hosszabb ideig voltál a napon.

Felhevült testtel fontos, hogy lassan és fokozatosan sétáljunk be a vízbe. A hirtelen hőmérsékletcsökkenés eszméletvesztéshez vezethet, ami különösen veszélyes a vízben.

6 Védd magad és szeretteidet a hőgutától a melegben.

Meleg időben könnyű túlhevülni. Hőgutát nemcsak a napon kaphatunk, hanem olyan beltérben is, ahol túl magas a hőmérséklet. A hőguta jelei közé tartozik a szédülés, a levertség, a zavartság, zavaros beszéd, hányinger és a hányás is. Ha ezek közül bármelyiket tapasztalod magadon vagy szeretteiden, azonnal hívj orvost.

Soha ne hagyd egyedül az időseket, gyerekeket vagy az állatokat egy bezárt autóban. Egy napon álló autó utastere még akkor is könnyen elérheti az 50°C-ot, ha odakint 21°C-os, napsütéses idő van. Ilyen esetben már néhány perc is életveszélyes hőgutához vezethet.

5 Kerüld el a fák alatti hógödröket.

Erős havazások után a fák alatt gyakran jelennek meg futóhomokhoz hasonló gödrök, mivel a fa alsó ágai megakadályozzák a hó tömörödését, és emiatt üregessé válik a törzs körüli rész. Ez szabad szemmel, pláne felülről, nem látható, ha pedig valaki ilyen csapdába kerül, akkor nagyon nehéz egyedül kiszabadulnia belőle, mert minden mozgással egyre mélyebbre csúszik. Általában azok a síelők esnek ilyen csapdába, akik szeretnek a friss havon csúszni. A veszély elkerülése érdekében vagy kerüljük el, vagy a síbot segítségével először mindig tapogassuk ki a fák körüli területet.

Teljes bejegyzés megtekintése:

What do you think?